Biserica de lemn din Glodeni, Gorj

Biserica Cuvioasa Paraschiva-Bâșnegi, ctitorie megieșească, a fost declarată monument istoric în anul 1955, fiind salvată in extremis de la dispariție. Puținele date istorice despre biserică se cunosc din cele două pisanii păstrate doar fragmentar. Inscripția de pe fruntarul prispei, dispărută în mare parte, arată că biserica a fost ridicată în vremea stăpânirii austriece asupra Olteniei „în zilele prea înălțatului împărat Carol, în văleatul 7236” (1727-1728). O altă pisanie, scrisă cu vopsea, este cea din rândul împărătesc al tâmplei care consemnează că: „În zilele luminatului domn vostru Mihai Constandin Șuțu Voievod s-au prefăcut această sfântă biserică …văleat 7300” (1791-1792).

Alt șantier de renovare a avut loc în secolul XIX, când i-a fost adăugată clopotnița peste prispă, modificându-se acoperișul, învelit în șiță, pe partea de vest.

Forma de plan este cea cu absida altarului decroșată doar în registrul de jos, remarcându-se măiestria cu care au fost realizate consolele pe care se reazămă nișele proscomidiei și diaconiconului. Sub temelie este un soclu din piatră de râu.

Se mai remarcă, prin măiestria execuției, prispa de pe latura de vest, care are toate elementele bogat și frumos ornamentate.

Ultima actualizare: 15:52 | 15.09.2023

Sari la conținut