Biserica de lemn Sf. Dumitru din Voiteștii din Deal

După catagrafia de la 1840 a fost edificată în anul 1810, ctitori fiind popa Ilie Brânzan și popa Mihai. Pisania din altar, scrisă cu vopsea, oferă următoarele informații: „Această sfântă biserică s-au cumpărat de la bâlciu Ispasului la anu 1844 în luna mai, întâia zi, sfântu prooroc Ieremia și s-a tocmit de șase oameni adecă preotu popa Gheorhe sin popa Ilie Brânzan, titorii Sfintei biserici, Matei Manta Mazilu, și Pătru Cernăzanu i Ion Brânzan i Dan Lupulescui Ion Tomescu. Gheorghe ereu, Matei, Pătru, Ion Dan, Ion”. Pisania nu se referă la biserică, ci la tâmplă, și atestă cumpărarea de la târguri a bunurilor artistice, pictura pieselor de la tâmplă corespunzând vremii pisaniei.

Monumentul este mult anterior anului 1844, fiind construit de meșteri faimoși din partea locului[5].

Pereții, de mici dimensiuni, înscriu o navă dreptunghiulară și un altar retras, poligonal, cu cinci laturi.

Pantele acoperișului sunt învelite în tablă, în timp ce acoperirea interioară cuprinde o boltă în leagăn, intersectată în altar cu fâșii curbe, tangente pereților.

Se remarcă îndeosebi prin bogăția decorului sculptat: cadrul intrării, consolele, cornișa (cu două rânduri de zimți), undrelele, cosoroabele și fruntarul prispei[6]; deasupra acesteia este o clopotniță, adăugată mai târziu.

Ultima actualizare: 15:52 | 15.09.2023

Sari la conținut